Terjes anegalleri                       Oldefars album                         Slekta                      Linker

Velkommen

til Terjes 
Soppsider

I Norge er vi så priviligerte at vi har rett til å gå fritt i naturen;
Plukke bær og sopp utten noe vederlag til grunneier, campe nesten hvor vi vil i utmark og gå korte eller lengre turer i naturen.

Soppsanking er det mange som ikke tør på grunn av noen giftige arter. 

Det er imidlertid noen arter som kan sankes uten risiko. 
 

Under har jeg prøvd å lage en litt anderledes soppbok med noen sopparter og noen oppskrifter. Håper de faller i smak

Matsopp kan deles inn i disse hovedgruppene:

Rørsopper
Skivesopper med ring
Skivesopper uten ring:
    Kremler og risker
Piggsopp, kjuker, kantareller og lignende
 

Rørsopper


          Fløyelsrørsopp (**)                              Brunskrubb  (**)                             Smørsopp (***)

Kjennetegn på rørsopp:
Rørsoppen har talrike rør på undersiden av hatten og som oftest kan de fjernes fra resten av hatten.
(Det anbefales ikke, for det er veldig næringsrikt).

Matregel for rørsopp: Alle rørsopper som har røde rørmunninger og/eller
                                    rød stilk er ikke spiselige.
Alle rørsopper med slimring er meget gode(***)
 
 
 
 

Skivesopper uten ring

Skivesoppene har forskjellige typer skiver under hatten, og fra disse kommer det sporepulver med forskjellig farge.
Skivesopper uten ring og der stilken knekker som på en ost er enten en kremler eller risker (se under)

Kremler


                    Vinrød kremle (***)                        Grønnkremle (**)

Kjennetegn på kremler:
Fruktlegemets kjøtt er hardt og sprøtt som gammel gaudaost. Stilken er lett å knekke, og den brekker tvers av.
Skivene er hvite til svakt rosa. Kremlene er sprø, har ikke melkesaft og er ofte fargerike.

Matregel:  Alle kremler med mild smak er meget gode (***)
 
 
 
 
 

Risker


            Matriske  (***)                                             Mandelriske (***)

Riskene har, som kremlene et sprøtt kjøtt, men de har soppsaft.
Melkesafta er viktig når sopen skal bestemmes, den kan være blank, melkehvit, gulrotrød osv. Kremlene er ofte bundet til bestemte treslag.

Matregel for risker:  Risker med gulrotrød melkesaft kan man trygt spise.
(Mange risker er spiselige etter at de er forvellet, har ligget i salt o.l.)
 
 

Skivesopper med ring

Det finnes veldig mange skivesopper, og noen er veldig gode. Andre er særdeles giftige. Noen fluesopper inneholder bl.a. en gift (aminitin) som ødelegger kjernene i leverellene og dermed hindrer proteinsyntesen. Symptomene opptrer først etter noen dager.

Matregel for skivesopper med ring: Spis aldri skivesopper med ring hvis du ikke er 200 % sikker på hva du har.
Skivesopper med brunt sporepulver må ikke spises.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Noen oppskrifter med sopp

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fylte egg

 
Egnede sopper:

Nelliksopp 
Honningsopp 
Stubbeskjellsopp 
kantareller 
trompetsopp 
 


honningsopp
Til  8 egg: 
ca 50 g sopp 
8 hardkokte egg 
litt  finhakket stekt bacon eller litt sardin 
1 ss smør 
4 ss fløte 
salt, pepper
Soppoppskrifter:
Soppsuppe m/hvitløk, selleri og purre 
Soppsoya, soyasaus av sopp
Soppsalat
Fylte egg
Soppleverpostei
Fiskeboller i soppsaus
Steinsopphatter med urtesaus
Pizzakrydder av traktkantareler

trompetsopp
Fremgangsmåte: 
Finhakk soppen og damp den lett i en kjele. Avkjøl soppen
Del de hardkokte eggene på  langs, og ta forsiktig ut plommen.
Dette er en fin forrett sammen med en skive toast. 
Fylte egg kan også godt serveres som egen rett på koldtbordet

Stubbeskjellsopp
Gni plommen ut og rør inn sopp, mykt smør, fløte og finhakket frest bacon. 
Smak til med salt og pepper.
Fordel massen på de 16 halve eggene, gjerne ved hjelp av kakesprøyte. 
pynt med persille og eventuelt en tynn strime paprika eller tomat.

 
 
 
 

Pizzakryder av traktkantareller

Egnede sopparter: 
Traktkantarell og trompetsopp

Tørket traktkantarell, kantarell og trompetsopp
1 glass tørket traktkantarell: 
ca 2 kg sopp 

Traktkantarellen er vanskelig å se, men når du først finner ên, finner du mange!

Soppoppskrifter:
Soppsuppe m/hvitløk, selleri og purre 
Soppsoya, soyasaus av sopp
Soppsalat
Fylte egg
Soppleverpostei
Fiskeboller i soppsaus
Steinsopphatter med urtesaus
Pizzakrydder av traktkantareler

Traktkantareller

Rens soppen godt for rusk og legg den på et matpapir. 
Legg matpapiret varmt og luftig, f.eks på en rist. Når soppen er sprø, er den ferdig. 
Oppbevar den tørkede soppen i et syltetøyglass. 

Krydder:
Mal den tørkede soppen i en mandelkvern , og du får et utmerket krydder.Hell krydderet over på et tomt krydderglass. 

 

Pizzafyll: 
1 glass tomatpurè 
1/2 dl matolje 
1/2 dl sukker 
2 ss pizzakrydder ( se over) 
Bland ingrediensene i et glass og rør godt rundt med en skje eller gaffel.

 
 

Soppleverpostei

 
Egnede sopparter:

All god matsopp!!!


Blå ridderhatt
Til 3 former:

1 kg kyllinglever eller svinelever 
500 g sopp 
1 stor løk 
700 g spekk 
3 1/2 dl fløte eller vann m/1 dl tørrmelkspulver 
3 ts salt 
1 1/2 ts pepper 
1 ts tørket timian 
1/2 ts revet muskat 
2 båter hvitløk 
1 ts allehånde 
1 ts nellik 
4 egg 

 

Soppoppskrifter:
Soppsuppe m/hvitløk, selleri og purre 
Soppsoya, soyasaus av sopp
Soppsalat
Fylte egg
Soppleverpostei
Fiskeboller i soppsaus 
Steinsopphatter med urtesaus
Pizzakrydder av traktkantareler

Fløyelsrørsopp
Mal sopp, lever og løk og spekk i en kjøttkvern 
Ha massen i en stor bolle, og rør inn krydderet og evt. knust hvitløk. 

Pisk sammen eggene og fløten. 
Rør eggeblandingen inn i levermassen, og hell det hele i smurte brødformer. 

Stek posteiene i vannbad ved 175°C 
1 ca. 45 minutter. Prøv med en pinne om de er gjennomstekt.


Grønnkremle
 

 
 

Soppsalat

 
Egnede sopparter:
Soppvalget er viktig, da soppen skal spises rå! Bruk unge, faste eksemplarer av Steinsopp, sjampinjong, sildekremle, mandelriske eller mandelkremle

Mandelriske
Til 4 personer
300 g sopp 
2 dl majones 
2 ts sitronsaft 
2 ss fløte 
1 eggeplomme 
salt, hvit peppersalatblader
Soppoppskrifter:
Soppsuppe m/hvitløk, selleri og purre 
Soppsoya, soyasaus av sopp
Soppsalat
Fylte egg
Soppleverpostei
Fiskeboller i soppsaus 
Steinsopphatter med urtesaus
Pizzakrydder av traktkantareler

sildekremle
Soppen renses og tørkes godt i husholdningspapir hvis den er våt. 
Skjær soppen opp i tynne skiver og legg den i en bolle. 
Rør sammen majones, sitronsaft, fløte og eggeplomme. Smak til med hvit pepper og salt. 
Hell dressingen over soppen og rør forsiktig sammen. 
La salaten trekke en time før servering. 

Rett før servering blandes salatbladene, som skal være revet i strimler, i salaten.


 
 

Soppsoya - soyasaus av sopp

Egnede sopparter: 
Til soya brukes sopp som ikke er brukbar til mat. Dette kan være gammel sauesopp, steinsopp, skrubb, sandsopp osv. Det gjør ingenting om soppen er markspist, bare den er spiselig.All spiselig sopp kan brukes! 
Litt skjellpiggsopp gir soppsoyaen en kraftig, fyldig smak.
Ingredienser
150 g salt pr kg sopp 
Til en liter kraft brukes: 
250 g sukker 
5 ansjosfileter 
1/2 ts hvit pepper 
1/2 ts malt nellik 
1 knust laubergblad 
2 dl rødvin
 Soppoppskrifter:
Soppsuppe m/hvitløk, selleri og purre
Soppsoya, soyasaus av sopp
Soppsalat
Fylte egg
Soppleverpostei
Fiskeboller i soppsaus
Steinsopphatter med urtesaus
Pizzakrydder av traktkantareler
           Fremgangsmåte 
Grovrens soppen og fjern rusk, jord, barnåler osv. 
Del soppen i store biter og legg den lagvis i ei krukke eller plastbøtte. 
Strø salt mellom lagene.
Legg på lokk med en stein på toppen og la krukka stå kaldt i 7 til 8 dager. 
Kraften siles deretter fra og måles.
Bildene i midten: 
 Kurv med steinsopp 
stubbeskjellsopp 
Fåresopp eller sauesopp
Brun sukkeret godt i ei jerngryte. Tilsett deretter soppkraften forsiktig. 
Tilsett krydder og ansjosfileter. La det hele koke litt før rødvinen tilsettes. 
La det deretter småkoke i 40 minutter. 
Avkjøl soyaen og sil den gjennom et klede. La den stå over natta til klaring. 
Hell den deretter forsiktig over i en ren kjele slik at ikke noe bunnfall kommer med. 
Gi sausen et nytt oppkok og hell den kokende over på kokte, varme flasker. 
Flaskene korkes, og etikett settes på . 
Soppsoyaen kan nå oppbevares (kjølig) i mange år.

 
 
 
 

Soppsuppe

 
Egnede sopparter:
Alle typer sopp kan brukes, og det kan være t med litt forskjellig. 

Rimsopp
250 g sopp 
3 ss smør 
2 gulerøtter 
50 g aspargisbønner eller erter 
2 store tomater 
2 ss tomatpurè 
1 persillerot 
1 bit sellerirot eller 4 stk. stangselleri 
1 purre 
2 båter hvitløk 
2 ts organo 
1 1/4 L kjøttkraft eller soppkraft 
4 ss makaroni 
2 ss finhakket grønt 
revet permasan
Soppoppskrifter:
Soppsuppe m/hvitløk, selleri og purre
Soppsoya, soyasaus av sopp
Soppsalat
Fylte egg
Soppleverpostei
Fiskeboller i soppsaus
Steinsopphatter med urtesaus
Pizzakrydder av traktkantarele

                       Riddermusserong
Ha alle ingrediensene i en gryte og kok opp. Sett ned varmen og la det småkoke til alle grønnsakene er møre.

 
 

Steinsopphatter med urtesaus

 
Egnede sopparter: 
Det skal helst være steinsopp, men fine hatter av sjampinjong eller kremler kan også brukes. 
Hvis du bruker rødskrubb, må disse hattene steke lenger

Beitesjampinjong
Til 4 personer: 
8 faste sopp 
2 ss smør 
8 skiver loff 

Urtesausen: 
4 soppstilker 
1 ss smør 
1 ss hvetemel 
1 dl melk 
et knippe med persille, dill, kjørvel, selleriblader 
1 eggeplomme

Urtesausen skal være så tykk at den nesten er som stuing. De fylte sopphattene skal serveres på stekte loffskiver. 
Finfin kvelldsmat sammen med te eller øl.

Grønnkremle
Fremganngsmåte: 
1)
Soppen renses, og stilkene tas av. Det skal brukes 4 stilker i sausen, de andre kan f.eks. forvelles og fryses. 

Loffskivene skal være runde og litt større en hattene. 
Stek sopphattene pent brune i smør, 2-3 
minutter på hver side. Stek loffskivene gyldenbrune, og hold sopp og loff varmt mens sausen lages. 
 

Soppoppskrifter:
Soppsuppe m/hvitløk, selleri og purre
Soppsoya, soyasaus av sopp
Soppsalat
Fylte egg
Soppleverpostei
Fiskeboller i soppsaus
Steinsopphatter med urtesaus
Pizzakrydder av traktkantareler

rødskrubb
2)Saus: 
Hakk de 4 stilkene fint 
Smelt smør i en kjele, og rør inn sopp + hvetemel. 
La det dampe i 2 minutter. Spe deretter med melken under omrøring. 
Tilsett finhakket grønt, og la sausen småkoke i ca. 10 minutter. 
Ta gryta vekk fra varmen og rør inn en eggeplomme 

Steinsopp
3) 
Legg tilslutt en sopphatt på hver loffskive med rørsiden opp, og fordel urtesausen på sopphattene. Pynt med tomat og persille, og server retten varm.

 

Soppforgiftning

Hentet fra 
 
 
 
 
 
 

Når soppmåltidet fører til farlig forgiftning...

- Jo lengre tid det går før symptomene kommer, jo farligere er soppforgiftningen. Helsepersonell må være ekstra på vakt hvis de om høsten blir oppsøkt av tidligere friske pasienter med akutt nyresvikt, hodepine og tørste, sier overlegene Dag Sollesnes Holsen og Steinulv Aarebrot ved Haukeland Sykehus i Bergen.

- Viktig er det at alle leger har kjennskap til hvilke tiltak som skal iverksettes ved mistanke om soppforgiftning. Økt kunnskap om sopp i befolkningen er det viktigste forebyggende tiltak. Landets 16 soppforeninger gjør en stor innsats på dette området med sine soppkurs og soppkontroller, sier Holsen og Aarebrot til "Helsenytt - for alle".
 

Alvorlig forgiftning


Du kan være rammet av en alvorlig soppforgiftning hvis du får kraftige magesmerter og vanntynn, blodig diare seks til 24 timer etter soppmåltidet. Men du må ikke tro at det er slutt på forgiftningen når disse symptomene avtar i løpet av ett døgn. For hvis du har spist hvit eller grønn fluesopp er dette bare begynnelsen på en livstruende soppforgiftning. Etter at du har følt deg frisk i to til tre døgn, kan du få alvorlige tegn på leverskade og svekket nyrefunksjon.

Ved mistanke om alvorlig soppforgiftning skal pasienten snarest innlegges i sykehus. Generelle behandlingstiltak før innleggelsen er å stikke fingeren i halsen for å få tømt magesekken slik at du får ut sopp som er blitt liggende lenge i magen samt tilførsel av medisinsk kull i samråd med legen.

- Viktig er det å identifisere hvilken sopp pasienten har spist, slik at helsepersonellet kan vite hva slags behandling som skal iverksettes. Ta vare på sopprester, matrester, oppkast og avføring. Og få tak i andre personer som kan ha spist den samme soppretten, slik at behandling og oppfølging av dem kan starte snarest mulig, opplyser Holsen. - I Norge finnes 1.500 forskjellige storsopptyper. Omtrent 100 er giftige, men færre enn 10 sopparter er dødelig giftige. De farligste er hvit og grønn fluesopp, flatklokkehatt, giftslørsopp, sandmorkel , rød fluesopp, panterfluesopp og fleinsopp.

Søk lege

Overlegene anbefaler at alle søker lege ved mistanke om soppforgiftning. Husk at jo lengre tid det går etter soppmåltidet før symptomene kommer, jo alvorligere er forgiftningen.

Spiss giftslørsopp har en latenstid på opptil 14 dager. Kanskje du har glemt at du spiste sopp for et par uker siden?

- I alle tilfeller bør du kontakte primærlegen eller Giftinformasjonssentralen som gir råd om hvilken behandling som skal settes igang, både når det er gått kort eller lang tid, sier overlege Sollesnes Holsen.

Hans kollega Aarebrot opplyser at Giftinformasjonssentralen hvert år mottar omtrent 400 henvendelser om mulig soppforgiftning.

- Sentralen har god oversikt over symptomene fra forskjellige typer soppforgiftning og bred erfaring i å håndtere tilfellene. Her får du råd om hvordan du selv kan behandle forgiftningen og hvilke strakstiltak du må ta før du eventuelt kommer til lege. En av ti soppforgiftede pasienter blir henvist til videre behandling i sykehus. Men dødsfall som følge av soppforgiftning er ytterst uvanlig, beroliger Aarebrot.
 

Egenomsorg


- De fleste tilfeller av soppforgiftning kan du takle selv. Oftest kommer symptomene raskt i form av uvelhet, ubehag, magesmerter og kanskje oppkast. Den neste morgen er du like frisk. I slike tilfeller er det ikke nødvendig med legetilsyn. Men hvis du har mistanke om at ubehaget skyldes soppforgiftning, bør du ta en telefon til primærlegen eller Giftinformasjonssentralen, anbefaler Holsen.

- At du har spist bedervet sopp eller utilstrekkelig eller feilaktig tilberedt matsopp, kan være årsaken til at du ble dårlig, tilføyer Aarebrot.

Eksempler på hva som kan føre til svake symptomer på forgiftning, er mangelfullt stekt rødskrubb, eller at du spiser rå sopp som er tungt fordøyelig. Også angst for soppforgiftning kan føre til vondt i magen, svimmelhet og hodepine hos personer som er generelt redde for å spise alle typer sopp.
 

Kunnskap om matsopp


- Mangel på kunnskap om matsopp og feilaktig tilberedning, er de hyppigste årsakene til soppforgiftning. Noen sopptyper er giftige i rå tilstand, men fullt brukbare som matsopp når de tilberedes riktig. Det forekommer også forveksling mellom spiselig og giftig sopp. For eksempel kan hvit fluesopp forveksles med unge eksemplarer av sjampinjong. Dessverre er det noen som plukker sopp på lykke og fromme med de farer det innebærer, advarer de to overlegene.

De anbefaler at du holder deg til de seks sikre matsoppene: Kantarell, steinsopp, piggsopp, fåresopp, blekksopp og matriske.

- Disse typene har ikke giftige dobbeltgjengere. Lær deg dem. Da unngår du ubehagelig eller farlig soppforgiftning. Hvis du absolutt vil plukke ukjente sopper, må du ikke blande dem med de sikre. Oppsøk nærmeste soppkontroll før du putter ukjent sopp i gryten, råder Holsen.
 

Soppforgiftet nervesystem


Noen giftige sopper inneholder stoffer som virker på det perifere eller sentrale nervesystem. Det kan føre til dramatiske og ofte lett gjenkjennelige sykdomsbilder. Disse tilstandene er sjelden livstruende, og det går kort tid – en til fire timer etter at soppen er spist - før symptomene kommer.

Reaksjonene kan være uro, angst, forvirring, hallusinasjoner og noen ganger kramper. For pasienter som er rammet kan det være nødvendig med kortvarige sykehusinnleggelser til symptomene avtar, oftest i løpet av et døgn.

Selveste giftsoppsymbolet, rød fluesopp, er en av flere sopparter med gifstoffer som påvirker nervesystemet. Andre er panterfluesopp og brun fluesopp.

Blant småsoppene med slike virkninger er det spiss fleinsopp som dominerer, sammen med flere arter innen slektene flekkskivesopp og bittersopp.

Bevisst spising av fleinsopp er ganske utbredt, særlig blant narkomane og i noen ungdomsmiljøer.

- Folk gjør det for å få en rus. Men det er farlig og kan føre til akutte, alvorlige psykiske lidelser. For det er helt umulig å beregne effekten av denne soppgiften. Første gang kan rusen være behagelig. Neste gang blir reaksjonen mye mer alvorlig med hallusinasjoner, endret oppfatning av tid og sted, angst, svimmelhet og hodepine, advarer Sollesnes Holsen.
 

Sopp og alkohol


Før i tiden ble grå blekksopp anbefalt som en god matsopp. Men omkring 1950 ble det kjent at inntak av alkohol samtidig med eller inntil fem døgn etter at soppen blir spist, fører til alvorlig ubehag: Sterk hodepine, rødming, hetetokter og hjertebank. Grå blekksopp inneholder også stoffer som fører til testikkelskader hos forsøksdyr.

I nyere litteratur blir denne sopparten klassifisert som giftsopp.

Overlegene anbefaler alle soppinteresserte å skaffe seg heftet "Giftsopper i tekst og bilder".

– Dette er et utmerket hjelpemiddel til å identifisere giftsopp og spiselige forvekslingsarter, sier Dag Sollesnes Holsen og Steinulv Aarebrot.